competitie---jongens-aan-het-netAfgelopen voorjaar werd Competitie Nieuwe Stijl geïntroduceerd door de KNLTB. De KNLTB wil het succes van de competitie graag uitbreiden en ervoor zorgen dat het overgrote deel van tennissend Nederland in de toekomst competitie speelt.

Mensen die competitie spelen, blijven langer lid van de tennisvereniging. De competitie biedt tennisleden immers uitdaging, spelen in teamverband geeft de sport een extra dimensie. Competitie spelen zorgt naast deze sterkere binding met de club ook voor een hoop gezelligheid. Het doel daarbij is om het huidige aantal competitiespelers te verdubbelen naar 400.000 in 2025. Daarnaast wil de KNLTB de competitie aanpassen aan de behoeften, wensen en mogelijkheden van deze tijd. In dit kader werd er in het voorjaar van 2017 gestart met twee nieuwe competitievormen en werd er voor het eerst Compact Spelen gehanteerd.

Met name het Compact Spelen zorgde nogal voor discussie. Voor 2018 gaan er een twee zaken veranderen die voor onze vereniging van belang zijn.

Verkort Spelen

In 2017 konden clubs ervoor kiezen om Compact Spelen aan te bieden. Compact Spelen, bestaande uit een wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten en een winnend punt bij 40-40, levert in meerdere opzichten voordelen op. Het is dé manier om de duur van wedstrijden te beperken en zo de competitiedagen korter te maken, zodat deelname aan de competitie ook goed te plannen is naast andere bezigheden in het weekend. Bovendien biedt het veel tennisclubs de mogelijkheid om naast de competitiewedstrijden nog ruimte te creëren voor mensen die gewoon vrij willen spelen. Maar uit de evaluaties en enquêtes onder spelers en Verenigingscompetitieleiders, kwam ook naar voren dat de meningen over Compact Spelen in zijn huidige vorm verdeeld zijn.

Daarom worden enkele zaken aangepast. Vanaf 2018 wordt in alle dubbelspartijen verkort gespeeld. Het gaat niet langer om een combinatie van een wedstrijdtiebreak in plaats van een derde set én direct een winnend punt bij 40-40, zoals bij Compact Spelen het geval is. Veel spelers beschouwden het winnend punt bij 40-40 als minder prettig. Komend jaar geldt dan ook alleen de beslissende wedstrijdtiebreak (tot 10 punten, met 2 punten verschil) in plaats van de derde set.

Dispensatie 2x spelen/invalregels

Tot slot heeft de KNLTB besloten tot versoepeling van het competitiereglement wat betreft de invalregeling. We zagen dat jaarlijks veel partijen en complete wedstrijden werden opgegeven, omdat er geen invallers gevonden konden worden. In overleg met de Verenigingscompetitieleiders is toen unaniem besloten om de regelgeving aan te passen. Vanaf 2018 mag je een onbeperkt aantal keren per week competitie spelen voor je club. Als er in jouw team iemand wegvalt en je wel iemand weet die even kan invallen, moest die persoon tot op heden via de Verenigingscompetitieleider dispensatie aanvragen. Zonder toestemming mag je immers niet meer dan één keer per week competitie spelen. Met de nieuwe regelgeving kun je dus makkelijk bij elkaar invallen en bij afwezigheid van een speler toch een compleet team op de been brengen. De huidige regeling omtrent het spelen voor twee vereniging blijft hetzelfde. Ook bij situaties die wel een dispensatie-aanvraag vereisen, wordt het reglement op enkele vlakken soepeler gehanteerd.