LTC Brunssum wil af van omgekeerde piramide

26 mei 2021

Interview met bestuursleden  René Aggenbach en Rik Kroese in de VIA:

Van 900, naar 170 leden. „Een groot verschil”, zo erkent bestuurslid René Aggenbach. Tennisclub LTC Brunssum heeft haar ledenaantal de laatste 25 jaar flink zien dalen. De club bestaat voor meer dan de helft uit senioren. Een groep die, ondanks hun leeftijd, nog meerdere keren per week fanatiek een balletje slaat.

„Een gezonde club heeft een piramide qua ledenopbouw. Een brede jeugd, en dan wordt het ledenaantal steeds smaller. Wij hebben juist een omgekeerde piramide”, vertelt Aggenbach. Iets dat in Limburg vaker voorkomt. „Landelijk stromen de leden toe. Hier krijgen we echter maar met moeite nieuwe mensen.” Dit is grotendeels te wijten aan de vergrijzing, krimp economische gesteldheid van de regio.

Speciaal voor de oudere LTC-leden is er seniorentennis. Tijdens die uren staat de gravelbaan vol met dubbelende gepensioneerden. „Ze zijn nog altijd even enthousiast als 60 jaar geleden. De oudste tennisser is zelfs 85.”

Sociaal

Aggenbach, die zelf ook tennist, vertelt dat het sociale aspect het belangrijkste is. „Er ontstaat een band onderling, iedereen kijkt altijd weer uit naar de volgende training.” Tussen het tennissen door is er dan ook genoeg ruimte voor een praatje. Een mogelijkheid die tennissers tijdens het uithijgen met beide handen aanpakken.

‘Seniorentennis’ vergroot ook de fitheid. „Hoe ouder je wordt, hoe sneller je achteruit gaat. Tijdens de eerste lockdown was het tenniscomplex lange tijd gesloten. Als je uiteindelijk weer mag, dan merk je dat goed. Om toch fit te blijven heb ik destijds elke morgen Limburg in Beweging op L1 gevolgd.”

Leuk spel

Terwijl de tennissers discussiëren of de bal nu wel, of niet uit was, legt Aggenbach uit hoe de teams worden gemaakt. „We willen een leuk spel ontwikkelen. Eén ervaren tennisser gaat bijvoorbeeld samen spelen met iemand die pas sinds kort tennist. ”

Dat de club vooral uit senioren bestaat, is volgens Aggenbach inherent aan de sport. „Als je eenmaal begonnen bent, dan blijf je het doen. Je hebt maar één tegenspeler nodig en het is fysiek minder zwaar dan bijvoorbeeld voetbal.”

Jeugd

Toch wil LTC Brunssum graag af van ‘de omgekeerde piramide’. Secretaris Rik Kroese geeft aan dat de club eerst meer jeugdleden had. In tegenstelling tot andere sporten hebben veel tennisclubs maar één of enkele trainers. „We hadden één goede jeugdtrainer, maar die is naar Hongkong gegaan. Toen zijn ruim dertig leden vertrokken.” Een lastige periode voor de club, maar voor financiële problemen zorgde dit niet direct. „Jeugd betaalt minder contributie. Als er volwassenen waren vertrokken hadden we wel een probleem.”

Nu denkt de club weer de geschikte trainer in huis te hebben. Samen met hem wil Kroese de jeugdafdeling een boost geven. „We moeten de jeugd wat bieden.” Op zondag 30 mei wordt daar met een gratis tennisclinic een eerste aanzet toe gegeven. „Dan kan iedereen kennis maken met de tennissport.”

Ook bekijkt Kroese of er padelbanen gemaakt kunnen worden op het complex van LTCB. „Die sport is momenteel heel populair. In Brunssum en omgeving kan ze echter nog amper gespeeld worden. We hebben gesproken met de KNLTB. Zij geven aan dat padel een enorm wervend effect heeft. We moeten voor binding met de club zorgen. Als je een gezellig team hebt, dan blijf je terugkomen. Iedereen moet sporten. En als dat leuk én aantrekkelijk is, vallen weinig mensen af.”

Klik hier om aan te melden voor de tennisclinic.

VIA - LimburgLTC.pdf

Nieuwscategorieën Clubnieuws

Er zijn nog geen reacties op nieuwsberichten.